Forum voor schrijvers pagina
Startpagina.nl Dochters op alfabet Categorieen Voor kids Luister radio Kijk TV Meer Startpagina

schrijvers.startpagina.nl/prikbord

U kunt geen nieuwe berichten plaatsen op dit prikbord.

Ga naar discussie: VorigeVolgende
Ga naar: DiscussielijstNieuw berichtZoekenLog inPrint
 • Uitgeklapt op datum • Uitgeklapt met draadjes

Re: Beginnend schrijver

Gepost door: Joyce ()
Datum: 11 juli 2008 01:21

Beste beginnende schrijver,

Ik ken dat gevoel van vroeger. Het heeft lang geduurd voordat ik een verhaal overzichtelijk en 'to the point' wist te houden. Wat helpt is je verhalen aan andere mensen te laten lezen, en te wennen aan hun kritiek. Je hebt niets aan mensen die zeggen: goh, mooi!

Je hebt veel aan mensen die zeggen: sommige stukjes vond ik wel mooi, maar vaak vond ik het verhaal nogal langdradig of saai of.. (vul zelf maar in). In 9 van de 10 gevallen zal hun kritiek correct zijn en obejctief. Menig schrijver, en met name de beginnende, zitten te dicht op hun eigen schrijfwerk en kunnen nog niet leren van kritiek omdat het ze verlamt en echt pijn doet. Daar moet en schrijver overheen en dan kan het echte werk beginnen.

Een verhaal is als een blok steen waaruit je een figuur hakken moet. Na een keer hakken ben je nog lang niet klaar. Je moet nog schaven en hakken. Lees: schrappen en durven schrappen.

Soms helpt om eerst even 'free writing' toe te passen. Dat houdt in dat je gewoon begint te schrijven zonder dat het perse iets hoeft te worden. Je zegt tegen jezelf: ik ben verplicht om vijf minuten achter elkaar te schrijven, zonder te stoppen, en ik moet associatief te werk gaan. Dus, je schrijft een woord op, en door dat woord komt er een zin in je hoofd. Je schrijft die zin op, en door die zin komt er weer een zin in je hoofd op. Voorbeeld:

Zondag. > Zondag was een dag waarop hij zich verveelde. > Zondagen waren momenten waarop de tijd leek te vertragen.> Achter het raam bewogen de bomen traag in de wind > vogels zaten onbeweeglijk op de takken> Na vijf minuten zag hij de eerste wandelaar voorbij komen, een vrouw van een jaar of zestig met een hoedje op haar hoofd en een hondje aan een lijn dribbelde naast haar mee. > Het hondje was mank, een achterpoot leek korter dan de andere. > Hij staarde naar de vrouw terwijl het begon te motregenen. > Regen, de straat kleurde donker.> enzovoorts

Hou dat vijf minuten vol zonder pauze, neem er een klok bij. Lees daarna over wat je geschreven hebt. Misschien zitten er waardevolle associaties bij die je aan een nieuw verhaal kunnen zetten.

Schrijf je artikeltjes voor Infonu? [www.infonu.nl] verdienen met artikeltjes schrijven bij Infonu.

Succes in elk geval.


Onderwerp Geschreven door Gepost
 

Beginnend schrijver

Erik 30/06/2008 11:13
 

Re: Beginnend schrijver

Marianne 01/07/2008 23:47
 

Re: Beginnend schrijver

Erik 03/07/2008 09:21
 

Re: Beginnend schrijver

Marianne 05/07/2008 23:12
  Re: Beginnend schrijver
Joyce 11/07/2008 01:21
 

Re: Beginnend schrijver

Bert Bossaert 12/11/2008 17:01
Ga naar: •DiscussielijstZoekenLog in
Sorry, je hebt geen toestemming voor het posten van berichten in dit forum.
 
Privacy- en cookiebeleid - Copyright - Disclaimer - Alle dochters - Dochters per categorie - Forum en chatregels - Contact
© 1998-2011 Startpagina B.V. - schrijvers.startpagina.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep